Om naar het buitenland te reizen heb je officiële reis- of identiteitsdocumenten nodig. Voor een aantal landen en regio's volstaat een identiteitskaart. Andere eisen een paspoort, al dan niet met een visum of reistoestemming, eventueel aangevuld met een inentingsbewijs.

Controleer daarom ruim op tijd of:

je identiteitskaart nog geldig is tot het moment waarop je terug in België bent. In sommige gevallen moet je identiteitskaart zelfs tot drie maanden na je terugkeer nog geldig zijn;
je kinderen jonger dan 12 jaar een kids-ID hebben;
je voor het land van bestemming al dan niet een internationaal reispaspoort nodig hebt.

Alle informatie over reisdocumenten, reisadviezen, gezondheid en hygiëne in het buitenland, reisverzekeringen, veiligheidsproblemen,... vind je op de website van buitenlandse zaken. Je kan er per land opzoeken welke reisdocumenten je nodig hebt.

Identiteitsdocumenten verloren of gestolen?

Als je je identiteitsdocumenten kort voor je vertrek verliest, dan is er in sommige gevallen nog een oplossing:

je kan een voorlopige identiteitskaart aanvragen via de dienst burgerzaken;
je kan met de spoedprocedure een nieuw paspoort aanvragen bij de dienst burgerzaken.

Als je ook een nieuw visum moet aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming dan kunnen de kosten hoog oplopen.

Als je je identiteitsdocumenten verliest in het buitenland, of ze worden daar gestolen, dan kan dat voor heel wat problemen zorgen. Van het verlies of de diefstal van documenten moet je onmiddellijk aangifte doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Vraag een kopie van het proces-verbaal. Ga in het buitenland met het proces-verbaal en twee recente pasfoto's naar de plaatselijke ambassade of het consulaat van België voor een noodreisdocument.

Tips

Bewaar je identiteitsdocumenten op een veilige plaats; laat je documenten nooit onbeheerd achter in een auto of een hotelkamer; neem een paar kopieën van je identiteitsdocumenten mee en bewaar deze op een aparte plaats. 

Noteer de nummers van de documenten op een apart briefje. Wie kopieën van zijn identiteitsdocumenten heeft of de nummers heeft genoteerd of wie zijn rijksregisternummer kent, kan sneller worden geholpen bij de ambassade of het consulaat.